KUNSTELJ 1873
Gostilna in penzion

Gorenjska cesta 9
4240 Radovljica
Slovenija
T: 00386 (0)4 53 15 178
E: info@kunstelj.si
BLOG

KUNSTELJ NEKOČ

Zgodba gostilne Kunstelj se začne leta 1861, ko Franc Selezjan Kunstelj kupi Hudovernikovo kavarno v Zagorčevi hiši in jo leta 1873 predela v gostilno. Posestvo, ki je imelo poleg tudi veliko kmetijo, svoj razcvet doživi leta 1906, ko vodenje prevzame sin Rudolf Kunstelj.
                                       

Rudolf Kunstelj


Rudolf Kunstelj (1865 - 1912)
Vir: arhiv družine Sartori-Čebulj (foto Alojz Vengar)
 
Rudolf kavarno razširi v gostilno s sobami, uredi salon z odrom in zgradi vinsko klet. Gostilna Kunstelj kmalu zaslovi kot kraj zabavnih in kulturnih dogodkov ter postane priljubljeno zbirališče domačinov in okoliških prebivalcev. 

Restavracija Kunstelj leta 1905


Restavracija Kunstelj leta 1905
Vir: Pozdrav iz Slovenskih krajev
 

Restavracija Rudolf Kunstelj leta 1906

 
Restavracija Rudolf Kunstelj leta 1906
Vir: 110 let Turističnega društva Radovljica
 

Oglas gostilne Rudolf Kunstelj, 1908

 
Oglas gostilne Rudolf Kunstelj, 1908
Vir: Illustrierte Reise und Bäder Zeitung
 
 
Po smrti Rudolfa Kunstlja gostilno prevzame radovljiški veleposestnik Pavlin, leta 1926 pa jo kupi naša stara mama Jerica Štiherle. Gostilno od takrat dalje vodi družina Štiherle. Jerica je podjetna ženska in njeno razmišljanje je zelo napredno. Ker je bilo ime gostilne dobro poznano, se odloči, da ga ohrani, na kmetiji ob posestvu pa pridela večino pridelkov, ki so potrebni za pripravo hrane v gostilni. Vsako leto, ko se je krompir pospravil v gostilniško klet, je stara mama Jerica zadovoljno rekla: »Krompir je v kleti. Zdaj ne bomo lačni!« Kmetovanje opustijo leta 1968, a ohrani se del zemlje, kjer še danes uspevata zelenjavni in zeliščni vrt.
 

Restavracija Kunstelj, ok. 1920

Restavracija Kunstelj, ok. 1920
Vir: arhiv Štefan Volk
 
Jerica domačijo Kunstelj preda svojemu sinu Antonu, ki jo skupaj z ženo Marijo vodi do leta 1980. V tistem času gostilna Kunstelj pridobi širši sloves tudi zato, ker jo rad obiskuje nekdanji predsednik Jugoslavije Josip Broz »Tito«. Leta 1965 je Tito s svojim spremstvom obedoval v Lovski sobi, kjer je užival ob domačih klobasah, kislem zelju in cvičku ter nato v spominsko knjigo zapisal: »Ručak je bio odličan«.
 

Jovanka, Tito in Toni

 
Titovih časov se v Kunstlju spominjamo vsako leto na Dan mladosti, ki poteka 25. maja in služi kot priložnost za obujanje lepih spominov in veselega druženja.
 

Dan Mladosti pri Kunstelju

 
Vodenje posestva Kunstelj kasneje prevzame sin Toni, ki z ženo Marijo še dodatno oplemeniti ponudbo Kunstlja. Toni in Marija obnovita vse sobe za goste ter zgradita še 4 nove. V tistem času nastane tudi zimski vrt, ki omogoči prehod iz male v veliko dvorano tudi v zimskem času.
 

Toni pri delu v Kunstlju

 
 

KUNSTELJ DANES

Danes domačijo Kunstelj vodi že četrta generacija družine Štiherle. Prevzela jo je hči Maja (poročena Buden) ter v Kunstlja prinesla svež veter in nove ideje. Kunstelj ohranja tradicijo kuhanja zdravih in lokalnih jedi, hkrati pa razvija novo ponudbo in izvirne dogodke. Posebno doživetje, ki ga danes nudi Kunstelj, je VIP PIKNIK, prav tako pa je Kunstelj edina gostilna v Radovljici, kjer vam postrežemo tradicionalni Radolški zajtrk. Maja je tudi zasnovala edinstveno griziko - sladki priboljšek, ki je osvojil srca Slovenije. Skupaj z možem Gregorjem, ki vodi lokalno ozaveščeno trgovino 18sedem3, sta razvila novo paleto domačih izdelkov in Kunstljevih suvenirjev; medeni lonček, radolške čaje, temno hišno pivo Rudolf in svetlo hišno pivo Kunstelj. Kunstelj je tudi vključen v lokalno iniciativo Okusi Radolce, ki povezuje le najboljše radolške gostince. 
 

Maja z Grizikami